Diensten CSA Services

Reinigen

Behandelingen waarbij er contact wordt gemaakt tussen instrumentarium en steriel weefsel of organen moet er altijd eerst gereinigd worden en vervolgens gesteriliseerd.

Tijdens het reinigingsproces wordt zichtbaar vuil of organisch materiaal verwijdert. Dit is om te voorkomen dat micro-organismen aanwezig blijven, of verspreiden. Reinigen gebeurt in de vuile ruimte.

Steriliseren

Na sterilisatie is alles geheel vrij van levensvatbare micro-organismen. Het sterilisatieproces doodt of inactiveert alle micro-organismen in of op een voorwerp. 

Gedesinfecteerde instrumentarium wordt verpakt voor sterilisatie in de autoclaaf. Na sterilisatie moet de lading minimaal een half uur afkoelen. Verpakt instrumentarium mag pas als het droog is uit de sterilisator gehaald worden, omdat natte verpakkingen bacteriën kunnen doorlaten, waardoor de inhoud niet meer steriel is. 

Desinfecteren

Desinfecteren is het doden van micro-organismen. Het verminderen van het aantal micro-organismen op levenloze oppervlakken, de huid en slijmvliezen tot een aanvaardbaar niveau. Na desinfectie wordt er een controle uitgevoerd in de componeerruimte.

Het proces van de centrale sterilisatie afdeling